Siirry sisältöön

Näin suoritat henkilöautokortin
edullisesti ja sujuvasti

Kerromme tällä sivulla vaihe vaiheelta, miten suoritat henkilöautokortin sujuvasti ja ilman ylimääräisiä kuluja. Olemme hioneet oppilaan polusta sujuvan yli 60 vuoden kokemuksella.

Kaksi avainta onnistuneeseen autokoulukokemukseen

Ajokortin suorittamisesta on useita vaiheita, mutta kun kiinnität huomiota erityisesti näihin kahteen asiaan niin vältät ylimääräisiä kuluja, saat kortin nopeasti ja kehityt turvalliseksi kuljettajaksi:

 1. Suorita teoriaopiskelun ja teoriakokeen kurssin alussa, ennen ajotunteja
 2. Suorita ajotunnit kohtuullisen tiiviissä aikataulussa

Miksi näillä on merkitystä?

Liikennesääntöjen ja teorian hallitseminen ennen ajotunteja vaikuttaa merkittävästi oppimisen etenemiseen autossa. Kun osaat liikennesäännöt jo teoriassa hyvin, se nopeuttaa autossa tapahtuvaa oppimista. Yksittäisten ajotuntien väli ei saa myöskään olla liian pitkä, koska muutoin edellisellä kerralla opitut asiat eivät pysy mielessä ja kehittyminen hidastuu.

Kun liikennesäännöt ovat alusta asti hallussa, ja oppiminen riittävän tiivistä, opit nopeammin ja tehokkaammin. Näin tarve mahdollisille lisäajotunneille ja lisäkuluille pienenee.

Ajokokeen uusimisesta syntyy aina lisäkustannuksia sekä autokoulumaksujen että viranomaismaksujen muodossa. Lisäksi ajokokeisiin voi ruuhka-aikoina olla viikkojen jonotusajat. Ajokoe voidaan varata vasta kun teoriakoe on suoritettu, joten tee teoriakoe ajoissa niin pääset varaamaan ajokokeen haluamallesi päivälle.

Jos suoritat kaikki ajotunnit, mutta teoriakoe on suorittamatta, venyy viimeisimmän ajotunnin ja ajokokeen väli niin pitkäksi, että tuntuma ajamiseen häviää, jolloin ajokokeen läpäisy vaikeutuu.

Tehokas oppiminen on tärkeää myös liikenneturvallisuuden kannalta. Kun noudatat ohjeitamme, sinusta tulee turvallinen kuljettaja.

Antin Ahertajan etu™ – ilmainen ajotunti!

Kun suoritat teoriakokeen hyväksytysti ennen kolmatta ajotuntiasi, palkitsemme sinut Antin Ahertajan edulla: yhdellä ilmaisella lisäajotunnilla!

Edun arvo on 99 €. Saat edun, vaikka et läpäise teoriakoetta ensimmäisellä kerralla. Riittää, että se on läpäisty ennen kolmatta ajotuntia.

Kuusi askelta ajokorttiin


Ilmoittaudu henkilöautokurssille osoitteessa: https://www.antinautokoulu.fi/kurssit/henkiloautokortti-b-kortti/

Saat viimeistään seuraavana päivänä sähköpostiisi ohjeet ja tunnukset oppimisympäristöön. Pääset siis aloittamaan hyvin pian ilmoittautumisen jälkeen!

Olemme sinuun yhteydessä ilmoittautumisen jälkeen. Vastaathan siis opettajan yhteydenottoon mahdollisimman pian. Tavoittelemme sinua arkisin klo 8.00–18.00. Yhteydenotto tulee omalta nimetyltä opettajaltasi, jonka kanssa käytte läpi peruskäytännöt sekä miten teoriaopinnot suoritetaan ja ajotunnit varataan.

Oma opettajasi huolehtii sinusta koko autokoulumatkan ajan, kunnes olet onnistuneesti suorittanut ajokortin.

Ajokorttia varten tarvitaan ajokorttilupa, jonka myöntää Traficom. Lupa voidaan myöntää aikaisintaan 16-vuotiaalle ja se on voimassa kolme vuotta. Tee ajokorttilupahakemus heti kurssin alussa.

Sinulla on kaksi tapaa tehdä ajokorttilupahakemus

Voit hakea ajokorttilupaa sähköisesti verkossa, jos seuraavat ehdot täyttyvät.

• sinulla on käytössä vahva tunnistautuminen (esim. verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne)
• viranomaisrekisteristä löytyy enintään 2 vuotta vanha passikuva (voit käydä ottamassa kuvan valokuvaamossa, jotka voivat lähettää kuvan rekisteriin)

Jos sähköisten asioinnin ehdot eivät täyty, tee ajokorttilupahakemus Traficomin palvelutuottajan Ajovarman palvelupisteessä ja ota mukaan kaksi passikuvaa lupahakemuksen liitteeksi. Huomioithan, että Ajovarmalla ajat voivat mennä pitkälle, joten hoidathan tämän heti kurssin aloitettuasi.

Nykyisin ei tarvita lääkärintodistusta, vaan henkilön tekemä vakuus terveydestä riittää. Jos koet, että sinulla on ajoterveyteen vaikuttava sairaus, vamma tai oire; ole yhteydessä lääkäriin.

Lisätietoja ajokorttilupahakemuksesta

• jos sinulla ei ole aikaisempaa ajokorttia: https://www.traficom.fi/fi/asioi-kanssamme/ensimmainen-ajokortti
• jos sinulle on jokin aikaisempi ajokortti (esim. mopokortti): https://www.traficom.fi/fi/asioi-kanssamme/korota-ajokorttiasi

Teoriaopetukseen kuuluu pakollisena seuraavat teoriakokonaisuudet:

EAS-koulutus

Ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus, joka sisältää seuraavat neljä nettiteoriatuntia:

 • Kuljettajaopetus ja oppiympäristö
 • Kuljettajaopetuksen tavoitteiden tasot
 • Vastuullisen kuljettajan perustaidot ja liikenteen vuorovaikutus
 • Liikenneympäristö, liikenteenohjaus, riskit ja liikenneturvallisuus

Riskientunnistamiskoulutus

Riskientunnistamiskoulutus (Riskikoulutus), joka sisältää seuraavat neljä nettiteoriatuntia:

 • Liikenneonnettomuudet ja auttaminen liikenneonnettomuudessa
 • Auton turvallisuusvarusteet ja älylaitteet
 • Ajaminen vaikeissa keliolosuhteissa
 • Oman ajokyvyn hallinta (sisäiset riskit)

Sinulla on kaksi tapaa suorittaa teoriatunnit

Kaikki teoriatunnit suoritetaan netissä joko virtuaali- tai verkkoteorioina. Valitse vapaasti, kumman suoritustavan valitset. Saat ilmoittautumisen jälkeen sähköpostiisi ohjeet molempien teoriamuotojen suorittamiseen.

Virtuaaliteoriat – etäluennot liikenneopettajan johdolla

Virtuaaliteorialla tarkoitetaan koulutusta, jossa liikenneopettaja opettaa etäyhteyden välityksellä ja oppilaat voivat kommunikoida chatilla ja mikrofonilla reaaliaikaisesti opetuksen lomassa.

Virtuaaliteoriatunteja järjestetään joka viikko. Löydät koulutuskalenterit täältä: EAS-koulutus ja Riskientunnistamiskoulutus.

Valvottu verkko-opiskelu – teoriat haltuun itsenäisesti oman aikataulusi mukaan

Verkko-opiskelulla tarkoitetaan koulutusta, jossa oppilas suorittaa teoriatunnit itsenäisesti ja kysyy tarvittaessa tukea päivystävän valvomon liikenneopettajilta.

Liikenneteorian verkko-opiskelun suoritusaikataulu on joustava. Voit suorittaa tunnit milloin tahansa valvomon ollessa avoinna: maanantaista torstaihin klo 8-22 ja perjantaista sunnuntaihin klo 8-16.

Harjoittele teoriakokeeseen ensin oppimisympäristössä

Teoriakokeeseen harjoitellaan oppimisympäristössä. Saat tunnukset oppimisympäristöön sähköpostilla, jonka lähetämme sinulle ilmoittautumisen jälkeen.

Suosittelemme tekemään teoriakoeharjoitusohjelman hyväksytysti vähintään viisi kertaa. Teoriakoe kannattaa varata vasta, kun olet harjoitellut tarpeeksi. Teoriakokeen uusiminen lisää aina kustannuksia.

Pyydä harjoittelun jälkeen opettajaasi varaamaan teoriakoe

Teoriakokeen voit suorittaa aikaisintaan kuukautta ennen kuin täytät 18 vuotta. Jos sinulla kuitenkin on hyväksytty ikäpoikkeuslupa, voit suorittaa teoriakokeen täyttäessäsi 17 vuotta.

Sinulla täytyy ennen teoriakoetta olla haettuna ajokorttilupa. Jos sinulla ei ole aikaisempaa ajokorttia, myös teoriatunteihin kuuluva EAS-koulutus täytyy olla suoritettuna.

Suosittelemme lisäksi, että suoritat riskientunnistamiskoulutuksen 4 teoriatuntia ennen teoriakoetta, sillä kokeessa testataan myös riskienhallintaan liittyvää osaamista.

Teoriakoe suoritetaan Ajovarman toimipisteessä. Ota mukaan teoriakokeeseen kuvallinen henkilöllisyystodistus sekä varaudu maksamaan teoriakoemaksu 40 €.

Teoriakoe voi olla vaikea, joten on tärkeää, että keskustelet oman opettajasi kanssa keinoista sen läpäisyyn.

Ajotunnit varataan yhdessä oman opettajasi kanssa.

Lain mukaan ajo-opetuksen voit aloittaa, kun olet suorittanut teoriatunteihin kuuluvat neljä tunnin EAS-koulutuksen (jos sinulla on jo jokin muu ajokortti, ajotunnit voidaan aloitta heti).

Vahva suosituksemme kuitenkin on, että suoritat teoriakokeen ennen ajoja tai viimeistään ennen kolmatta ajotuntiasi, näin voit ansaita Antin Ahertajan edun.

Olemme sinuun yhteydessä ennen ajotuntien aloittamista. Ensimmäisellä ajotunnilla laaditaan yksilöllinen ajotuntisuunnitelma, jossa huomioidaan valitsemasi kurssi ja omat henkilökohtaiset tarpeesi.

Ajokoe suoritetaan Ajovarman toimipisteessä, kuten teoriakoekin.

Voit osallistua ajokokeeseen, kun olet:

 • läpäissyt teoriakokeen
 • ajanut kaikki kurssiisi kuuluvat ajotunnit
 • täyttänyt 18 vuotta.

Huomioi, että ajokoe tapahtuu liikenteessä ja sinä olet vastuullinen kuljettaja. Ajokokeeseen kannattaa mennä vasta, kun koet oikeasti olevasi siihen valmis. Ajokoe kannattaa maksaa valmiiksi ennen koetta, niin voit keskittyä tutkintoon mentäessä vain ja ainoastaan tulevaan suoritteeseen. Saat opettajaltasi mukaan kokeeseen tarvittavat dokumentit. Liikennetaitojen oppiminen on yksilöllistä ja liikenneopettajalta saamasi palaute on arvokas mittari siitä, tarvitseeko mahdollisesti lisää harjoittelua ennen ajokoetta.

Hyväksytyn suorituksen jälkeen saat väliaikaisen ajokortin. Lopullinen ajokortti saapuu myöhemmin postissa.

Onneksi olkoon! Autokoulu on nykyisin yksivaiheinen, joten nyt olet valmis jatkamaan turvallisen ajamisen opettelua itsenäisesti.

Etsi mitä tahansa