Siirry sisältöön

Ajokortin opetuslupa

Ohje ajokortin hankkimiseen opetusluvalla

Olemme koonneet kattavan ohjeen ja täydellisen opetuslupapaketin, jolla sinun on helppo aloittaa ja toteuttaa opetuslupaopetus. Lue tämä ohje alusta loppuun huolellisesti ennen kuin aloitat ja tilaa sen jälkeen opetuslupapakettimme. Tämä ohje auttaa sinua välttämään monta yleistä virhettä ja säästää aikaasi.

Näin opettaminen opetusluvalla etenee

8 yksinkertaista askelta, kuinka hankit opetusluvan ja järjestät opetuslupaopetuksen

Tervetuloa matkalle kohti ajo-opetuslupaa ja uuden kuskin kouluttamista. Tältä sivuilta löydät kaikki tarvittavat ohjeet. Opetuslupapaketistamme löydät teoriakoeharjoitteluohjelman, opettajan käsikirjan, kaikki vaadittavat teoriatunnit (suorita virtuaalisesti mistä päin Suomea tahansa), polkimet, peilit ja kolmion.

Kun suoritatte ajokortin opetusluvalla, asioit pääasiassa paikallisessa Ajovarman palvelupisteessä.

Ajovarma on Liikenteen turvallisuusvirasto Traficomin sopimuskumppani. Kuljettajantutkintoihin ja lupapalveluihin voi varata ajan Ajovarman nettisivuilta tai puhelimitse 029 534 5115.


1. Opettaja – Varmista, että olet pätevä

Jotta voit toimia opetuslupaopettajana, sinulla pitää olla ikää vähintään 25 vuotta ja henkilöautokorttisi on ollut voimassa vähintään 5 vuotta.

Sinulla ei saa olla myöskään liikaa liikennerikkomuksia. Soveltuvuuden arviointi tehdään Traficomissa viranomaisrekisteristä löytyvien tietojen perusteella. Ajo-opetusluvan saamisen esteet määritellään Suomen laissa.

Opetusluvan hakijalle voidaan myöntää enintään kolme opetuslupaa kolmen vuoden aikana. Jos opettaja on opetettavan vanhempi, isovanhempi, huoltaja, lapsi, lapsenlapsi tai sisarus, myönnettävien opetuslupien määrää ei kuitenkaan ole rajoitettu.

Opettajan ei tarvitse suorittaa erillistä opetuslupaopettajan pätevyys- tai teoriakoetta!


2. Opettaja – Jätä opetuslupahakemus

Opetuslupaan voidaan merkitä luvanhaltijoiksi kaksi henkilöä ja kaksi opetettavaa, jos opettaja tai opettajat ovat opetettavan vanhempia, isovanhempia tai muita huoltajia taikka lapsia, lapsenlapsia tai sisaruksia. Jos opetuslupa myönnetään kahdelle henkilölle, toinen heistä on nimettävä vastuulliseksi opettajaksi.

Varaa Ajovarmalta aika opetuslupahakemuksen jättämistä varten. Hakemuksen voi täyttää Traficomin asiointipalvelussa tai varaamalla ajan Ajovarman nettisivuilta tai puhelimella 029 534 5115.

Jos menet Ajovarmaan jättämään opetuslupahakemuksen, ota mukaan:

  • Voimassa oleva ajokortti
  • Täytetty opetuslupahakemus.

Ole paikalla hiukan ennen varattua aikaa, jotta kerkeät täyttää lomakkeen.

Opetusluvan myöntää Traficom ja toimittaa opettajalle lupapäätöksen viimeistään kolmen viikon kuluessa.

Opetuslupa B-luokan ajokortin suorittamista varten myönnetään enintään 3 vuodeksi ja aikaisintaan 2 vuotta ennen kuin opetettava täyttää 18 vuotta. Eli henkilöauton ajokortin tähtäävän opiskelun ja harjoittelun voi aloittaa jo 16-vuotiaana, mutta kortin voi saada vasta 18-vuotiaana tai 17-vuotiaana ikäpoikkeusluvalla.

Opetusta ei saa aloittaa ennen opetusluvan myöntämistä. Oppilaalla ei kuitenkaan tarvitse olla ajokorttilupa voimassa opetuksen alkaessa.


3. Opettaja – varusta auto opetuslupaopetukseen sopivaksi

Vaatimukset opetusajoneuvolle ovat

  • Normaalirakenteinen henkilöauto tai B-luokan pakettiauto tai asuntoauto.
  • Erillinen opetuspoljin opettajalle
  • Turvavyöt opettajalle ja oppilaalle
  • Opetusajoneuvon tunnus: valkoinen tasasivuisen kolmion muotoinen kilpi, jonka sivun pituus on 16–25 cm

Lisäksi suosittelemme ehdottomasti

  • Ulkopuolinen taustapeili opettajalle
  • Erillinen sisäpeili opettajalle

Kaikki yllä mainitut ajoneuvon varusteet löytyvät Antin Autokoulun opetuslupapaketista.

Opetuspolkimen voit asentaa halutessa itse. Jos kuitenkin olet epävarma asennuksesta, suosittelemme käyttämään paikallista autokorjaamoasi opetuspolkimen asennuksessa oikeaoppisesti. Asennuskulu on pieni hinta turvallisuudesta.

Opetusautoa ei tarvitse muutoskatsastaa vaan polkimen toimivuus testataan kuljettajatutkinnon ajokokeeseen lähdettäessä. Lisäksi toimivuutta voidaan testata poliisin tienvarsitarkastuksissa.

Opetus automaattiautolla

Voit opettaa automaattivaihteisella autolla, mutta huomioikaa, että jos ajokoe suoritetaan automaatilla, tulee ajokorttiin automaattimerkintä.

Jos ajotunnit suoritetaan osittain tai kokonaan automaattiautolla mutta ajokoe manuaalivaihteisella autolla, saa oppilas normaalin B-ajo-oikeuden.


4. Oppilas – ano ajokorttilupaa

Oppilaan ajokorttiluvan on oltava voimassa ennen teoria- ja ajokokeen varaamista. Ajo- ja teoriaopetus voidaan kuitenkin aloittaa jo ennen voimassa olevaa ajokorttilupaa. Lupa voidaan myöntää aikaisintaan 16-vuotiaalle ja se on voimassa kolme vuotta.

Suosittelemme tekemään ajokorttilupahakemuksen hyvissä ajoin, jotta se ehditään varmasti käsitellä ennen oppilaan teoriakoetta.

Oppilaalla on kaksi tapaa tehdä ajokorttilupahakemus

1. Verkossa Traficomin oma-asioinnin kautta

Voit hakea ajokorttilupaa sähköisesti verkossa, jos seuraavat ehdot täyttyvät.

• sinulla on käytössä vahva tunnistautuminen (esim. verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne)
• viranomaisrekisteristä löytyy enintään 2 vuotta vanha passikuva (voit käydä ottamassa kuvan valokuvaamossa, jotka voivat lähettää kuvan rekisteriin)

2. Ajovarman palvelupisteessä

Jos sähköisten asioinnin ehdot eivät täyty, tee ajokorttilupahakemus Traficomin palvelutuottajan Ajovarman palvelupisteessä ja ota mukaan kaksi passikuvaa lupahakemuksen liitteeksi sekä henkilöllisyystodistus (ensisijaisesti passi tai voimassa oleva ajokortti, jos niitä ei ole niin vaihtoehtoisesti Kela-kortti).

Huomioithan, että Ajovarmalla ajat voivat mennä pitkälle, joten hoidathan tämän heti kurssin aloitettuasi.

Lisätietoja ajokorttilupahakemuksesta

• jos sinulla ei ole aikaisempaa ajokorttia: https://www.traficom.fi/fi/asioi-kanssamme/ensimmainen-ajokortti
• jos sinulle on jokin aikaisempi ajokortti (esim. mopokortti): https://www.traficom.fi/fi/asioi-kanssamme/korota-ajokorttiasi

Nykyisin ei tarvita lääkärintodistusta, vaan henkilön tekemä vakuus terveydestä riittää. Jos koet, että sinulla on ajoterveyteen vaikuttava sairaus, vamma tai oire; ole yhteydessä lääkäriin.


5. Oppilas – suorita tarvittaessa EAS-koulutuksen teoriatunnit autokoulussa

Jokaisen ensimmäistä moottoriajoneuvon ajokorttia suorittavan on käytävä pakollinen neljän tunnin EAS-teoriakoulutus tieliikenteen perusteista. Koulutusta ei voi antaa opetusluvalla, vaan se on suoritettava aina autokoulussa tai muun Traficomin hyväksymän kouluttajan antamana.

Jos siis oppilaalla ei ole ennestään traktori-, mopo- tai kevarikorttia, hänen täytyy suorittaa tämä koulutus.

Koulutuksessa annetaan perustiedot liikennejärjestelmästä, liikenteen vuorovaikutteisuudesta ja riskeistä, eri tienkäyttäjäryhmien turvallisuuteen liittyvistä tekijöistä, moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettamiseen liittyvistä vastuista ja velvollisuuksista sekä muista turvallisen ja ympäristön huomioon ottavan ajotavan vaatimuksista.

Todistus suoritetusta EAS-koulutuksesta täytyy esittää teoriakokeessa. Saat todistuksen autokoulusta.

EAS-koulutus kuuluu osaksi Antin Autokoulun opetuslupapakettia. Koulutus suoritetaan Antin Autokoulussa kätevästi netissä.


6.  Suorittakaa ajo-opetus ja vapaaehtoinen teoriaopetus

Opetusluvalla suoritettavaa pakollista ajo-opetusta on oltava vähintään 10 tuntia.

Opetusluvan haltija vastaa siitä, että ajokorttia suorittavalla on riittävät valmiudet liikenneajoon lähdettäessä. B-luokassa perusvaiheen ajo-opetuksessa opettaja katsotaan kuljettajaksi.

Yhden ajotunnin pituus on 50 minuuttia ja päivittäistä opetusmäärä ei ole rajoitettu. Ajotuntien sisältöjä ei ole erikseen määritelty.

Opetuslupapaketin sisältämän ainutlaatuisen opetuslupaopettajan käsikirjan avulla opettaminen on helppoa ja sujuvaa. Katso esimerkkisivu.

Opetuksessa käytettävät lomakkeet

Kuljettajaopetuksen eteneminen kirjataan opetuskorttiin (Opetuskortti opetuslupalaiselle, E505sr- lomake).

Kun opetus on annettu, siitä tehdään merkintä opetus- ja tutkintotodistukseen (Todistus saadusta kuljettajaopetuksesta ja kuljettajantutkintotodistus, E100-lomake). Se on oltava mukana, kun suoritetaan ajokoetta. Muistakaa opettajan allekirjoitukset.

Kaikki opetuslupaopetukseen liittyvät lomakkeet saa Traficomin-verkkosivuilta ja Ajovarman toimipisteistä. Ne tulevat kätevästi myös Opetuslupapaketin mukana.


7. Oppilas – suorita riskientunnistamiskoulutus autokoulussa

Riskientunnistamiskoulutus on pakollinen kaikille, jotka suorittavat henkilöautokorttia. Riskientunnistamiskoulutusta ei voi antaa opetusluvalla, vaan se on suoritettava aina autokoulussa tai muun Trafin hyväksymän kouluttajan antamana.

Riskientunnistamiskoulutukseen sisältyy neljä tuntia teoriaopetusta ja neljä tuntia ajo-opetusta, joka voidaan osin antaa myös ajosimulaattorilla.

Koulutuksessa keskitytään vaikeissa olosuhteissa ajamisen valmiuksiin, tuetaan sääntöjä noudattavan, turvallisen ja vastuullisen ajotavan omaksumista sekä vahvistetaan valmiuksia välttää liikenteen vaaratilanteita ja onnettomuusriskiä lisääviä tekijöitä. Ajotunteihin sisältyy myös pimeänajo ja liukkaankelinajo.

Riskientunnistamiskoulutus suositellaan suoritettavaksi siinä vaiheessa, kun ajokokemusta on jo kertynyt liikenteessä ja auton käsittely- ja hallintataidot sekä liikenteessä toimiminen ovat hyvin hallinnassa. Käytännössä riskientunnistamiskoulutus kannattaa käydä vasta juuri ennen kuljettajantutkintoa, kun muu harjoittelu ja opetus on jo saatu päätökseen.

Riskientunnistamiskoulutus kuuluu Antin Autokoulun opetuslupapakettiin.


8. Oppilas – suorita oppilaan teoria- ja ajokoe

Teoriakoe

Teoriakoe suoritetaan Ajovarman toimipisteessä aikaisintaan yhtä kuukautta ennen kuin oppilas täyttää 18 vuotta tai 17 vuotta ikäpoikkeusluvalla, kun ajokorttilupa on kunnossa ja kaikki teoriatunnit on suoritettu.

Kokeessa on yhteensä 70 tehtävää. Monivalintakysymyksiä on 15, kuvakysymyksiä 50 ja Riskientunnistamiskysymyksiä 5. Monivalintakysymyksistä tulee mennä oikein 11, kuvista 43 ja Riskientunnistamiskysymyksistä 4.

Teoriakokeeseen voit varata ajan Ajovarman nettisivuilta tai puhelimitse 029 534 5115.

Ota mukaan myös henkilöllisyystodistus sekä todistus EAS-koulutuksesta (tai aikaisempi ajokortti, jos sinulle on sellainen).

Ajokoe

Ajokoe suoritetaan Ajovarman toimipisteessä, kun oppilas on täyttänyt 18 vuotta (tai ikäpoikkeusluvalla 17 vuotta).

Ajokokeeseen suorittamisen edellytyksenä on, että teoriakoe ja kaikki ajotunnit on suoritettu.

Ajokokeeseen voit varata ajan Ajovarman nettisivuilta tai puhelimitse 029 534 5115. Oppilaalla on oltava mukana henkilötodistus sekä ajo-opetuksen osalta opettajan allekirjoittama E100-lomake sekä todistus riskientunnistamiskoulutuksesta, joka on suoritettu autokoulussa ennen ajokoetta. Suosittelemme, että otat ajokokeeseen mukaan myös opetuskortin (E505sr-lomake).

Molemmat kokeet on mahdollista uusia, jos epäonnistut.

Mitä seuraavaksi? Onneksi olkoon! Olet nyt suorittanut kaikki askeleet ja uusi kuski on saanut henkilöautoajo-kortin. Ajokortin saamisen jälkeen ei ole muuta pakollista koulutusta.

Muistakaa ajaa liikennesääntöjen mukaan. 🙂

Turvallista matkaa!


Osta täydellinen Opetuslupapaketti, joka sisältää kaiken tarvittavan

Tiedätkö, että tarvitset nämä kaikki, kun suoritat ajokorttia opetusluvalla?: jarrupoljin, takakolmio sekä opettajan ulkopuolinen taustapeili opetusautoon, EAS-koulutus, Riskientunnistamiskoulutus, teoriakoeharjoitteluohjelma, viranomaislomakkeet.

Kun ostat Antin Autokoulu ainutlaatuisen Opetuslupapaketin saat nämä kaikki ja vielä vähän enemmän yhdessä paketissa.

30 päivän 100% rahat-takaisin-takuu!

Tilaa tästä ilmaiseksi opetuslupa­opettajan käsikirjan näytekappale

Anna sähköpostiosoitteesi niin lähetämme sinulle välittömästi opetuslupa-opettajan käsikirjan ensimmäisen luvun (Ajoneuvon käsittely, 7 sivua) kokonaisuudessaan.

Tilaa ol-oppaan näyteluku

Käsikirja kuuluu suosittuun opetuslupapakettiimme. Olemme keränneet siihen ajo-opettajiemme yli 50 vuoden kokemuksen pohjalta muotoutuneen ajotuntien opetussuunnitelman sekä opettajiemme kentällä testatut neuvot ja vinkit opettamiseen. Tätä et saa mistään muualta!

Näyteluvun tilaaminen ei sido sinua mihinkään, eikä maksa mitään. Saat sen avulla käsityksen oppaan hyödyllisyydestä ja voit sen jälkeen päättää tilaatko opetuslupapaketin. Ja mikään ei tietenkään estä sinua hyödyntämästä oppaan Ajoneuvon käsittely -lukua vaikka heti.

Voit lukea opasta näytöltä tai tulostaa sen paperille.

Etsi mitä tahansa